Markkinoinnin tärkeys elokuvabisneksessä

Vuosittain julkaistaan jopa miljoonia uusia elokuvia, mutta todennäköisesti sinä et tiedä niistä kuin ehkä muutamasta, maksimissaan muutamasta kymmenestä. Elokuvia julkaistaan jatkuvasti eri maissa, eri genreissä ja eri budjettiluokissa. Saatat jopa yllättyä, kuinka paljon Suomessakin julkaistaan vuosittain elokuvia ja kuinka moni varsin kiinnostavankin oloinen elokuva menee sinulta vuosittain ohi. Osa näistä saattaa olla esimerkiksi taideprojekteja, jotkut vaikkapa luontodokumentteja, osa ehkäpä opiskelijoiden tekemiä harjoitustöitä, osa puolestaan aloittelevan elokuvastudion tai aloittelevan ohjaajan esikoisteoksia. Miksi niin moni hyvä elokuva jää vuosittain vailla huomiota samalla, kun leffateattereiden tarjonta ehkäpä jopa ammottaa tyhjyyttään? Lue tästä artikkelista lisää elokuvista ja markkinoinnin tärkeydestä.

Kun puhutaan minkä tahansa asian myymisestä, on markkinointi aina tärkeässä roolissa. Markkinoinnin motiivina on saada tuote kuluttajan tietoisuuteen ja luoda siitä mahdollisimman otollinen kuva niin, että kuluttaja päättää tehdä ostopäätöksen ja markkinoinnin kohde muuttuu näin ollen yrityksen rahavirraksi. Kärjistäen voidaan sanoa, että mikäli tuotetta ei markkinoida ollenkaan, ei myöskään myyntiä tule lainkaan. Käytännössä myynti nouseekin korreloiden markkinointiin, eli esimerkiksi hyväkään elokuva ei välttämättä tee lainkaan tuottoa, mikäli kukaan ei ole tietoinen sen olemassaolosta. Aina markkinoinnin ei kuitenkaan tarvitse olla aktiivista ei edes oma-aloitteista, vaan markkinointi voi hoitua monellakin eri keinolla. Et välttämättä edes tiedosta, kuinka laaja ja monimutkainen kenttö markkinointi on ja millaisilla tavoilla sitä voidaan hyödyntää. Esimerkiksi bonuskoodi, mainos, tai suullinen tieto voi olla markkinointia.

Usein markkinointi myös ketjuttuu niin, että ensin saatetaan saada katsoja katsomaan elokuvaa hyvän mainoksen avulla, minkä jälkeen tämä tulee katsomaan elokuvaa ja huomaa tämän olevan hyvä ja mielenkiintoinen, minkä jälkeen tämä suosittelee elokuvaa eteen päin omille ystävilleen, minkä jälkeen nämäkin kertovat siitä eteen päin omille ystävilleen ja niin edespäin. Tällainen markkinointitapa on oikeasiassa yksi tehokkaimmista, sillä ihmisillä on tapana luottaa toisen ihmisen sanaan enemmän kuin vaikkapa televisiomainokseen. Toki volyymit tällaisessa markkinoinnissa eivät voi olla kovinkaan suuria verrattuna vaikkapa televisiomainokseen, joka saattaa tavoittaa useita miljoonia ihmisiä joko paikallisesti, kansallisesti tai joissakin tapauksissa jopa kansainvälisesti.

Markkinointi ratkaisee menestyksen

Yli puolet elokuvan katsojista elokuvateatterissa tulee teatteriin mainoksen perusteella. Kyseessä saattaa olla esimerkiksi kadunvarsimainos, televisiomainos, sanomalehtimainos, radiomainos tai sosiaalisen median mainos. Toki markkinoinnissa vain mielikuvitus on rajana, ja viime vuosina jopa Suomessakin on nähty omalaatuisia markkinointitapoja elokuville esimerkiksi pikaruokalan yhteistyön muodossa. Rankasti markkinointujen elokuvien kohdalla markkinointipanos näkyy aina elokuvan tuloksessa. Kovasti markkinoitujen elokuvien katsojaluvut ovat usein suuret ja lipputulot hyvät. Vaikka elokuva itsessään ei olisi kummoinen, on lippurahat siitä jo saatu ja markkinointi tehnyt tehtävänsä – muuntautunut rahaksi elokuvan tuotannon taskuun.

Usein näet todennäköisesti mainoksia vain suurempien tuotantoyhtiöiden tai esimerkiksi Hollywoodin elokuvista, sillä tällaisilla tahoilla on usein enemmän pääomaa markkinointiin. Pienellä tuotantoyhtiöllä tai aloittelevalla ohjaajalla ei välttämättä ole läheskään tarpeeksi rahaa rankkaan markkinointiin, vaikka se loppujen lopksi tuleekin maksamaan itsensä takaisin moninkertaisena. Monet hyvät elokuvat kuitenkin tekevät huomattavasti potentiaaliaan pienemmän tuloksen juuri siksi, että niiden markkinointi on ollut puutteellista tai olematonta. Samasta syystä monet elokuvat eivät esimerkiksi pääse edes elokuvateattereihin saakka, vaan lähtevät heti myyntilevitykseen.

Elokuvien, kuten kaikkien muidenkin tuotteiden ja palvelujen kohdalla kannattaa pitää mielessä se, että markkinointi on ratkaiseva tekijä. Vaikka sitä ei olisikaan varaa suorittaa ehkä niin suuressa mittakaavassa kuin olisi tarvetta, kannattaa silti yrittää saada aikaan mahdollisimman kattava markkinointikampanja. Joskus pienemmän budjetin elokuvia on onnistuttu markkinoimaan tempauksilla, jotka ovat videoiden muodossa singahtaneet netissä viraaliksi ja tavoittaneet näin jopa miljardeja ihmisiä – aivan ilmaiseksi! Joskus on siis syytä käyttää markkinoinnissa mielikuvitusta, niin keinot sen toteutukseen löytyvät tavalla tai toisella aivan varmasti. Ei muuta kuin onnea ja paljon paljon markkinointia matkaan!