Myrsky

Perustiedot elokuvasta

 • Julkaisuvuosi: 2008
 • Ohjaus: Rastimo, Kaisa
 • Käsikirjoitus: Rastimo, Kaisa / Rauhala, Marko
 • Tuotanto: Levola, Pekka / Salo, Antti-Veikko
 • Tyylilaji: kotimainen lasten elokuva
 • Maa: Suomi
 • Tuotantoyhtiö: Stormheart
 • Kesto: 1 h 36 min
 • Budjetti: 1 800 000 €
 • Katsojamäärä Suomen elokuvateattereissa: 106 330 kpl
 • Palkinnot: Euroopan paras lasten elokuva (2008), Euroopan paras lapsinäyttelijä (Ronja Arvilommi)
 • Rooleissa: Ronja Arvilommi (Muru Marjamäen roolissa) / Sara Tammela (Minttu Marjamäen roolissa) / Laura Malmivaara (äiti Marjamäen roolissa) / Antti Väre (Rompun roolissa) / Janne Virtanen (Sakari Marjamäen roolissa) / Outi Mäenpää (koirapsykologin roolissa) / Samu Stenberg (Sakari Marjamäen muusikkoystävän roolissa) / Jari Nissinen (Riston roolissa) / Lasse Karkjärvi (asukasyhdistyksen puheenjohtajan roolissa) / Mikko Kivinen (naapurin äijän roolissa) / Helmi-Sofia Heikkilä (Ardan lapsiversion roolissa) / Külli Reinumägi/ Ville Virtanen / Anna Kristiina Elstelä / 70 kaukasianpaimenkoiraa (Myrskyn roolissa)

Juoni

Myrsky on suomalainen draamallisia piirteitä sisältävä kotimainen lastenelokuva, joka sijoittuu 80- ja 90-luvun taitteeseen. Se kertoo pienen suomalaisen tytön ja suuren ulkomailta pelastetun koiran tarinan tunnelmallisella tavalla, jossa nenäliinoilta ja silmien kostumiselta ei välty edes raavas mies.

Myrsky -elokuvan tarina saa alkunsa vuonna -89, kun Euroopassa tapahtuu kummia. Vuosikausia maailmaa jakanut Berliinin muuri murtuu, ja vuosikymmenien ajan kahtia jakautunut Saksa yhdistyy jälleen. Tuolloin Itä-Berliinissa työmatkalla oleva perheenisä Sakari Marjamäki kohtaa pienen ja pörröisen koiranpennun, jonka henki ollaan aikeissa riistää lopettamalla. Sakari Marjamäki tekee kauaskantoisen päätöksen sydämellään: hän päättää pelastaa koiranpennun kuolemalta ja kuljettaa sen mukanaan takaisin Suomeen perheensä lemmikiksi.

Koko Marjamäen perhe odottaa isää saapuvaksi kotiin, mutta kukaan heistä ei olisi voinut odottaakaan, että isä ei tulekaan yksin. Niin äiti kuin molemmat lapsetkin, 7-vuotias Muru sekä 13-vuotias Minttu ovat hämillään uudesta pörröisestä tulokkaasta. Perheellä ei ole pennusta tai sen taustoista sen tarkempaa tietoa, ja koska he eivät tiedä sen rodusta mitään, eivät he yhtään tiedä, mitä tuleman pitää. Perhe päättää nimetä koiran Myrskyksi.

Ei mene kauankaan aikaa, ennen kuin suloisesta ja pörröisestä karvapallosta onkin kasvanut yks kaks jättimäinen, karvainen, suurella lihasvoimalla eteenpäin puskeva eläin. Tätä suurta jättiä eivät pidättele sen kummemmin mitkään hihnat, ketjut, köydet tai aidat, vaan se menee mielensä mukaisesti minne haluaa. Pahantahtoinen tämä osuvasti Myrskyksi nimetty koira ei kuitenkaan ole, vaan päin vastoin, koira on äärimmäisen kiltti ja uskollinen ja haluaa suojella perhettään hinnalla millä hyvänsä. Etenkin perheen pieni 7-vuotias tytär Muru on lähellä Myrskyn sydäntä ja koira haluaakin suojella tätä koko olemuksellaan. Vaikka suuren ja vahvan koiran kanssa ei myllerrykseltä vältytä, kiintyy perhe koiraan päivä päivältä enemmän ja enemmän. Monen mutkan kautta perheelle selviää myöskin koiran tausta ja sen rotu.

Myrsky -elokuva ei välttynyt myöskään kunnianosoituksilta, sillä ilmestymisvuonnaan 2006 se palkittiin Euroopan sykkivässä sydämessä, Saksassa Euroopan parhaan lastenelokuvan tittelillä. Samassa yhteydessä myös elokuvan lapsipääosaa eli Murua näyttelejä Ronja Arvilommi sai Euroopan parhaan lapsinäyttelijän tittelin.

Yhteenveto

Myrsky on tunnelmallinen koko perheen elokuva, joka tarjoaa mielenkiintoista sisältöä niin aikuisille kuin lapsillekin. Vaikka se onkin lastenelokuva, ovat sen käsittelemät teemat varsin syvällisiä eivätkä aivan täysin aukea naiiveille lapsille. Toisaalta on hienoa, kuinka elokuvan synkät teemat on onnistuttu kiertämään niin, että ne aukeavat vain vanhemmille katsojille. Elokuva kertoo ihmisten ja eläinten välisestä rakkaudesta sekä yllättävistä kohtauksista, ja saa paikoin tipan linssiin Marjamäen perheen tarinaa seuratessa.

Tähtiluokitus

5/5